2010-08-27

Kolejne certyfikaty Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolski



Po raz kolejny w Wielkopolsce przyznano certyfikaty Dziedzictwa Kulinarnego. Otrzymało je 9 restauracji, producentów oraz gospodarstw agroturystycznych kultywujących wielkopolskie tradycje kulinarne. Wsród nich są także działajace na terenie aglomeracji poznańskiej.

Sieć producentów i dystrybutorów regionalnej żywności, oferujących tradycyjne lokalne produkty i potrawy, powstająca w Wielkopolsce w ramach Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego, liczy już 24 członków, w tym 9 nowych, którzy od 12 sierpnia mogą używać logo "Dziedzictwo Kulinarne Wielkopolska": Firma Usługowa "Jansówka" (ośrodek szkoleniowo-rekreacyjny z restauracją serwującą potrawy kuchni wielkopolskiej); "Gospoda Pod Rozbrykanym Kucem" (serwująca potrawy kuchni staropolskiej oraz prowadząca gospodarstwo agroturystyczne Folwark Konny Hermanów); Restauracja "Jaśkowa Zagroda", Restauracja "Toga" (serwująca regionalną kuchnię); piekarnia "Bułeczka" (zajmująca się wypiekiem tradycyjnego chleba i wytwarzaniem żuru); Zakład Cukierniczy Ryszard Marczak (produkujący tradycyjne andruty kaliskie); P.P.H. "EMMA" Zakład Mleczarski (produkujący tradycyjne sery); Tłocznia Soków Owocowych "TeSO" (produkująca tradycyjne soki owocowe tłoczone na zimno); Zakład Przetwórstwa Rolno-Spożywczego "Wiórek" (produkujący przetwory owocowo-warzywne z surowców ekologicznych i regionalnych).

Wśród 24 posiadaczy certyfikatów Dziedzitwa Kulinarnego Wielkopolski ośmiu prowadzi działalność na terenie aglomeracji poznańskiej: restauracje: "Café Bordo", "Jaśkowa Zagroda", "Pod Pretekstem", "Toga" oraz firmy produkcyjne: Specjalistyczne Gospodarstwo Nasienne i Przetwórcze "SEMCO", Rolnicza Spółdzielnia Produkcyjna w Kruszewni, Zakład Przemysłowo-Handlowo - Usługowy "Vitacorn" oraz Zakład Przetwórstwa Rolno-Spożywczego "Wiórek".

Wielkopolska została członkiem Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego, zrzeszającej regiony i firmy z Danii, Hiszpanii, Litwy, Łotwy, Niemiec, Norwegii, Polski oraz Szwecji zajmujące się żywnością regionalną, w październiku 2008 roku. Sieć ma na celu promocję produkcji i sprzedaży lokalnej oraz regionalnej żywności oraz zwiększanie współpracy pomiędzy lokalnymi producentami żywności, restauracjami i regionami.

Zobacz także:
European Network of Regional Culinary Heritage ›
Fakty i liczby ›


Tagi:
cerfyfikat, Europejska Sieć Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego, gospodarstwo agroturystyczne, Kultura, Poznań, producenci, restauracje
 - 1